49 – Fiskegjest eller fisketurist – hvor mye fisk får de egentlig ?


Hvor mye fisk får du i sommer? Dèt vil Havforskningsinstituttet etterhvert ha svar på.  Rorbuturister fisker årlig 3300 tonn fiske i Norge, viser tall fra det samme Havforskningsinstituttet. Nå skal de finne ut hvor mye norske fritidsfiskere henter opp fra havet.

Fisketurister og fritidsfiskere - er de i ferd med å tømme fjordene, eller er det storfiskere som Røkke som er verstingene? foto: Odd Roar Lange

Det blir ingen lett jobb. Selv om du og jeg ikke fisker all verden hver for oss, så er det samlede opptaket av fisk såpass stort at det kan være greit å vite litt mer om omfanget. Den profesjonelle fiskeflåten har man god kontroll på ..? Eller i det minste oversikt over.

Marie Hauge er kommunikasjonsrådgiver på Havforskingsinstituttet, og skriver i Dagens Næringsliv 17. julin et interessant innlegg om forskningsrapporten om blant annet «Verdiskapning og sjøturisme i Norge.» Flere rapporter nevnes, og burde vært obligatorisk sengelektyre for turist-Norge.

Fisketuristene i bedriftsmarkedet (ikke privat utleie, campingbiler o.l.) bruker årlig 430 millioner kroner bare på overnatting og båtutleie. I tillegg kommer ringvirkningene for norgesoppholdet. Dette er store penger, men samtidig er ikke havet utømmelig. Og med vår oppsiktsvekkende gode allemannsrett er det grunn til å være positiv til at det skal være en grense for hvor mye fisk turistene kan ta med seg hjem. Enkelt forklart er grensen 15 kg. Her kan du lese forskriften. Kystfiskerne synes den samlede kvoten er for stor. Mens turistnæringen synes den er for liten. Da er den vel sikkert akkurat passe.

Sommerdrømmen for mange. Men koster det mer enn det smaker - til slutt?

Havforskingsinstituttet starter nå kartlegging av nordmenns fiskevaner. Et pilotprosjekt utarbeider nå metoder som skal gi gode svar. Via telefonintervju skal fiskeaktiviteten kartlegges. Deretter blir et nøye utvalg av fritidsfiskere medt om å føre fangsdagbøker. Det blir også gjort grundig feltarbeid i et antall kommuner. Både USA, Australia og New Zealand har gjennomført lignende studier, forteller Marie Hauge.

Resultatene her hjemme ligger nok noen år frem i tid. Men jeg er ganske sikker på at mange av oss kommer til å bli overrasket over hvor mye fisk vi faktisk tar opp langs vår 83 281 km lange kystlinje. I mellomtiden kan vi jo sette oss litt inn i reglene for fritidsfiske som gjelder for oss alle. Der vil det nok for mange være ting å finne som vi kke var klar over. For øvrig: skitt fiske:-)

Reklamer

Om toppenavnorge

Journalist og forfatter. Skriver om reiseliv, friluftsliv, båt, seiling og lignende. Holder også foredrag om disse temaene og om sosiale medier.
Dette innlegget ble publisert i fjord-norge, fritidsfiske, mine reisetips, Norgesferie, reiser, turisme. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s