68 – Bli smartere i fiskedisken. Fem lure triks.


I sommerukene er det mange av oss som ønsker å lufte fiskesnøret. Og kroken.  Men noen har litt dårligere tid og vil heller kjøpe sjømaten i butikken. Med skrekkbilder fra Dagsrevyen sist vinter friskt i minne, med elendige varer i fiskedisken,  kan det være godt å ha noen lure triks med til butikken. Her er noen som jeg fant på nettsiden til godfisk.no

Nei, det er ikke slik du skal koke krabber:-)

Her er fem tips til hva du skal se etter. Bruk dem, så ser du raskt ut som en ekspert!

1. Glans: Fisken skal være blank og fin i skinnet. Hvis fisken har ligget lenge blir den blass.
2. Øyene: Øynene skal være klare, blanke og litt utstående, ikke matte og gråe.
3. Gjellene: Gjellene skal ha en fin og klar rødfarge med tydelig markerte stråler. 
4. Fasthet: En fersk fisk av god kvalitet er fast. Jo fastere den er, jo bedre er den.
5. Lukt: Fisken skal lukte friskt – men det er ikke alltid lett å kjenne etter når du er i butikken. 

Nye regler for merking
Fra første januar i år trådte de nye reglene for merking av fisk i kraft. Fersk fisk blir nå merket med art, opprinnelse og dato for fangst eller slakting. (Fangstdato for villfisk, slaktedato for oppdrettskfisk.) Fisk som er levende, fryst, tint, saltet eller røykt fisk skal ikke merkes med fangst- eller slaktedato. På disse fiskene skal du isteden finne merking som viser hvilken art fisken er, hvordan den er produsert og hvor den kommer fra. 
Når fisken ligger i fiskedisken, skal den være av god kvalitet. Det kan den ha i en uke eller mer. Holdbarheten for fisk er i gjennomsnitt ti dager etter at den ble fanget eller slaktet, hvis den har vært oppbevart riktig.
I ditt eget kjøleskap er ikke holdbarheten så lang — kjøleskapet har høyere temperatur enn isen i fiskedisken. Du bør ikke ha den liggende i mer enn to døgn.

Noen fisker skal modnes
Det er ikke all sjømat som skal spises så raskt som mulig. Noen fiskearter får sin beste kvalitet noen dager etter at de ble fangstet eller slaktet. Dette gjelder blant annet laks, kveite, breiflabb og torskefisker. De må modnes, på samme måte med kjøtt, for å utvikle den riktige smaken, konsistensen og saftigheten.

Da skulle alt være klart for fiskemiddag i morgen:-)

Advertisements

Om toppenavnorge

Journalist og forfatter. Skriver om reiseliv, friluftsliv, båt, seiling og lignende. Holder også foredrag om disse temaene og om sosiale medier.
Dette innlegget ble publisert i fjord-norge, fritidsfiske, matogdrikke, mine reisetips, Norgesferie, reiser, reise, turisme. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s