90 – Redde den som reddes kan – men hvem skal betale?


Sommeren er – i motsetning til det noe oppskrytt farlige påskefjellet – høysesong for redningsoperasjoner. Til vanns og til lands. Når utlendinger dummer seg ut krever noen normenn at de skal betale selv. Og når vi gjør feil i utlandet, vil vi lete selv.

Er vi bedre på fjellredning enn utlendingene? Er det en mennskerett å organisere egne redningsoperasjoner, eller bør vi lytte til erfarne fjellfolk i det landet vi beveger oss i? Dette blir et aktuelt spørsmål med de pågående redningsaksjonene/leteaksjonene på Grønland. Jeg skal la noe av dette ligge, for at ikke det skal bli mistolket til å være et innlegg akkurat i den konkrete saken der noen og hver kan forstå behovet for å være nær åstedet og å kunne bidra etter evne.

Men – på generell basis – mener jeg at det er god grunn til å lytte til erfarne fjellfolk og redningsfolk. I det landet de er. De kjenner forholdene bedre enn oss, og de har trening som vi ikke har. Det  kan være veldig smart med litt ydmykhet. Jeg har selv følt dette på kroppen…

Når utlendinger setter utfor Sjoa på dårlige farkoster, ikke har sjekket lokalforholdene godlt nok, drar til fjells i bysko, eller utviser dårlig dømmekraft i norsk natur. Hvem skal da betale redningsarbeidet når noe går galt? De pårørende? Forsikringsselskap? Overlevende? Dødsboet?

Ikke alle fjellturer er like idylliske som denne - selv om det er det vi ønsker oss. Foto: Odd Roar Lange

Norge inviterer utlendingen på besøk til Norge hvert år – hele året. Vi bruker millioner av kroner på dette. Og viser frem bilder og filmer med spektkulær natur og opplevelse. Til nasjoner som er vant til at den slags ledsages av advarsler – der det trengs. Jeg synes ikke vi skal ende opp der. Men jeg synes vi skal droppe diskusjonen om redningsbetaling. Det eneste vi oppnår er at folk kvier seg for å slå alarm, fordi de frykter å bli sittende med betaling for aksjonen. Det er bedre at det blir slått raskt alarm slik at redningsarbeidet kommer fort i gang.

Symbolet på fjelltrygghet i Norge. Men bør vi ta mer ansvar selv?

Og når alt kommer til alt, er jeg ikke så sikker på om den norske fjell- og turkompetansen er så høy som vi tror. Kanskje vi skal bruke noen kroner på fjellkurs fremfor dyrt turustyr. En fjellanorakk til 5000 kroner er ikke bra for noe særlig annet enn selvtilliten på afterski´en.

Reklamer

Om toppenavnorge

Journalist og forfatter. Skriver om reiseliv, friluftsliv, båt, seiling og lignende. Holder også foredrag om disse temaene og om sosiale medier.
Dette innlegget ble publisert i mine reisetips, Norgesferie, reiser, reise, turisme. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s