92 – Lufta er for alle – det bør stranden også være


Mens noen kjemper en kamp for å stoppe monstermaster i fjellet kjemper andre en kamp for å redde strandsonen og strandkrabben. Den kampen er viktigere. Selv om hver nordmann har 18 meter strandlinje hver.

Er det slik vi vil ha strandsonen vår i fremtiden? Foto: Odd Roar Lange

Norge har mye natur. Uberørt natur. Og med en strandlinje på i alt 83 281 km burde det være mer enn nok til alle. Men det er det ikke. I de største byene har kampen om strandsonen vart i årevis – og den øker alltid i intensitet når media på sin side øker fokuset i sommermånedene. Men strandsoneproblematikk er ikke noe storbyfenomen. Selv om enkelte lokalpolitikere fortsatt tror det.

Molde kommune har et uttalt mål om å øke befolkningen fra 25 000 til 30 000. Det betyr ytterligere fem tusen mennesker som skal dele den strandsonen som er tilbake. Og den knappes inn hvert år. Kommunens uttalte mål om å stramme inn utbygging og grunneieres adgang til å gjøre strandsonen utilgjengelig for alle har vært en parodi. Både i Molde og i nabokommunene har markante næringslivstopper og politikere fått ta seg til rette, uten at det får konsekvenser. Slikt blir lagt merke til hos alle andre. Som på sin side tar seg litt til rette hvert år, for det må man vel tåle…

Gjennomgang av den totale utbyggingen i strandsonen ble lovet for få år siden. Så ble det stille – som østers. Og dette er felles for de fleste kommuner i landet. Selv om økokrim nå skal plukke ut utvalgte kommuner som skal sjekkes nøye. Rikingene skjelver ikke.

Den norske allemannsretten (friluftsloven), generellt byggeforbud i 100metersonen og strandloven (med rett til fri ferdsel så lenge det ikke er til åpenbar sjenanse for grunneier) er noe vi bør verne som en gullskatt- laget av gullstøv. Åpner vi hendene eller spriker med fingrene blåser støvet bort, og plutselig blir det tomt – mens ingen skjønner hvor skatte ble av.

I Molde foreslås det bygging av lavblokker i en liten del av strandsonen. Jeg håper det bare er utbyggerne som synes det er en god idé.

Facebook-gruppen mot utbyggingen vokser.

Lavblokker for noen eller lavvann for alle? Jeg støtter det siste. Foto: Odd Roar Lange

Miljøverndepartementet bør overføre  mer penger til kommuner og friluftsråd som får i oppdrag å kjøpe opp strandområder.

Åpne dem for almen ferdsel, riv ned gjerder og ulovlig bygde bryggeanlegg, riv ned naust som er blitt til ulovlige hytter (ikke la dem slippe unna med en liten bot – for ellers blir naustprisene skyhøye og den som trenger båtplass og ikke til seng er sjanseløs i priskrigen).

Hvis du tror det er god plass i strandsonen i kommunen skal du gjøre følgende: Se på kart for de siste fem tiår. Se nøye på den dramatiske fortettingen og utbyggingen tiår for tiår. Hvordan ser det ut fra 2000 til 2010?

Vil du at det skal fortsette sånn de ti, tjue, tretti neste?

Det vil ikke jeg. Det er derfor vi må handle nå. Og så får det være at en liten utbygger eller hytteier ikke får oppfylt drømmen sin. Det er bedre at hele den neste generasjon får oppfylt sin!

Reklamer

Om toppenavnorge

Journalist og forfatter. Skriver om reiseliv, friluftsliv, båt, seiling og lignende. Holder også foredrag om disse temaene og om sosiale medier.
Dette innlegget ble publisert i Bading, molde, strandsone. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s