102 – Språkprofessor med romsdalsk skivebom


Språkprofessoren som skal lære oss forskjell på «i» eller «på» norsk bynavn må lære seg språkreglene. Ellers går det galt. Som i hans forsøk på å skrive hva som er rett og galt i Molde og Romsdal.

En bit av Molde. Kviltorp Camping i Molde har fine overnattingsmuligheter for romsdalinger og alle andre. Foto: Odd Roar Lange

Nå må jeg umiddelbart ta høyde for at dette blogginnlegget neppe er uten skrivefeil. Jeg ber i så fall om tilgivelse. Men innlegget skal handle om det heter «i» eller «på» en by – i dette tilfallet Molde. Og – forskjellen på «døl» og «daling».

Her kan du lese professoren Arne Torps begrunnelse på hvorfor det kan hete på Molde, som ingen moldensere sier, i alle fall. På/i bygdene omkring Molde, sies det både i og på Molde (Molle).

I Romsdals Budstikke på nett er diskusjonen så vidt i gang.

Men professoren bommer når han sier romsdølinger. For det heter romsdaling. Her kan du lese hvorfor.

En god tommelfingerregel er: vest for vannskillet kalles det daling, øst for vannskillet, døl. Dette er ingen 100-prosents-regel. Det forekommer nemlig en del lokale variasjoner.

I går solgte jeg en bil til en hyggelig kar fra Kurdistan. Han har bodd ti år i Norge, men sliter med det norske språket. Dèt kan jeg godt forstå, siden selv språkeksperter går i fella. Til trøst og glede for oss andre:-)

Reklamer

Om toppenavnorge

Journalist og forfatter. Skriver om reiseliv, friluftsliv, båt, seiling og lignende. Holder også foredrag om disse temaene og om sosiale medier.
Dette innlegget ble publisert i fjord-norge, mine reisetips, molde, Norgesferie, reiser, reise, Romsdal, turisme. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s