105 – Norsk matturisme – en reiselivsflopp


Turistbransjen vil satse på matturisme i Norge. Men da må komme opp med noe mer enn mat. Vi trenger gode råvarer: som bedre service, lavere priser, bedre vinkunnskap og fjerning av plastlefser.

Matturist-skremmeren på plass på disken. Foto: Odd Roar Lange

Norge som matturistland har liten troverdighet. Enkeltbedrifter prøver så godt de kan og  slår seg sammen i prosjekt som Norwegian Foodprints, Håndplukket, Matveien og liknende. Nå vil Innovasjon Norge satse mer på mat.

Mat - på et tidlig stadium. Foto: Odd Roar LangeMen, når de gode spisestedene er i så suverent mindretall at du kan samle dem i små grupper på 15-20, da blir ikke Norge som matnasjon noe man kan tro på.

De fleste spisesteder er mildt sagt middelmådige når det gjelder service, gjestfrihet, smil, entusiasme, glede, den gode historieforteller (her finner du Norges beste på Cornelius på Holmen i Bergen). Og da hjelper det ikke med kortreist mat, lokalmat, nærmat – og alle de andre populære signalordene. Spørsmålet er om konseptet kortreist mat i det hele tatt har noe for seg i Norge… Dyrt og økonomisk ulønnsomt som det er.

Jeg kjenner at det nesten knyter seg i magen når hotell/restauranteiere skryter av kortreist mat – og samtidig beklager at de ikke går tak i faglært personale til å servere. Hva hjelper de med superkokk på kjøkkenet når det står en alvorstynget person i kassa/resepsjonen?

Og når plastinnpakkede lefser og plastinnpakkede muffins fortsatt får stå på disken hos halvparten av norske spisesteder, da tror jeg den som vil satse på Norge som matturistland skal få en lang vei å gå.  Får jeg komme med et tips til Innovasjon Norge på slutten: bruk noen av matpengene på å kjøpe opp restlageret av plastmuffins og plastlefser, brenn det på bålet og si takk for følget. Det kan være en god start.

Reklamer

Om toppenavnorge

Journalist og forfatter. Skriver om reiseliv, friluftsliv, båt, seiling og lignende. Holder også foredrag om disse temaene og om sosiale medier.
Dette innlegget ble publisert i matogdrikke, mine reisetips, Norgesferie, reiser, reise, Restaurantliv, turisme, vin. Bokmerk permalenken.

7 svar til 105 – Norsk matturisme – en reiselivsflopp

  1. Gunn Fiske sier:

    Så enig, så enig. Fjerning av plast må vel være første prioritet på alle spisesteder. Med tanke på å gå ut og spise, ønsker alle selvsagt hyggelige og blide mennesker rundt seg, som kan sine saker. Vi betaler vel for det også!!! Det er opplevelsen av mat og hygge (godt miljø) i restauranten som teller, ikke hva prisen blir til slutt. Tror folk gjerne betaler for opplevelsene jeg, kanskje er jeg naiv….

    Ønsker sterkt flere opplevelsessteder her i dette landet….

  2. Nå er det vel ikke så ille overalt da. Ta en tur til oss på Quality Hotel & Resort Sarpsborg neste gang ungene har ferie, så skal jeg love både god kortreist mat uten plast og fantastiske aktiviteter for barn og voksne 🙂 Men jeg skal være enig med deg at mye kunne vært bedre sånn generelt sett.

  3. Med svigerinne/svoger i Særp burde hotellbesøk der være innen rekkevidde. Neida, det er ikke like ille overalt. Men de gode stedene er dessverre så få at vi ikke klarer å kalle oss landet for matturister. Og det er dumt.

  4. Si fra om du stikker innom, så skal jeg sørge for å gi deg en skikkelig omvisning på Norges morsomste hotell.

  5. Tilbaketråkk: Den store matbløffen - helt inn på gårdstunet - Toppen av Norge

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s