116 – Blir du lykkeligere av å reise langt?


Jeg tror ikke du får noen større ferielykke av å reise langt. Det tror nettstedet skyscanner.no.

I en pressemelding forteller de hvilke feireland som gjør oss lykkelige. Ingen av dem var Norge. Kan det stemme da?

50 oppskrifter til ekte lykke, mener nå jeg da:-).

Jeg tror nordmenn blir lykkeligere av å feriere i eget land. Fordi vi er kjent med prisnivået får vi ingen økonomiske overraskelser (før kredittkortregningen kommer 🙂 ). Og fordi mange har brukt de siste års ferier i utlandet har de gått glipp av hvor fint det er her hjemme. Derfor tror jeg mange blir gledelig overrasket over hvor godt ferieland vi har. Og gledelige overraskelser gjør oss lykkelige.

Her er Skyscanners argument for hvorfor langreiser er bedre for lykken vår:
Over 1 000 brukere deltok i en meningsmåling utført av flysøksiden for billige flyreiser Skyscanner.no som så nærmere på forskjellige sider av en ferie – slik som kvaliteten på overnattingsstedet, maten, lengden på flyturen og på ferieoppholdet, været, motivasjonen bak turen, hvem du reiser med samt planlegging og betaling.

Langferier er best

Selv om det i dag er svært populært å feriere i sitt eget land, viser Skyscanners meningsmåling at folk flest er lykkeligere når de reiser til et annet land på ferie – spesielt når de reiser langt borte og er på ferie lengere enn vanlig.

Landene som lå på topp var:

  • Australia
  • Canada
  • Sør-Afrika
  • India
  • Frankrike

Psykolog Cliff Arnall kommenterte på Skyscanners vegne og forklarer grunnene bak hva meningsmålingen avslørte.

“Selv om det er herlig å feriere i sitt eget land, synes nok folk flest det er spennende å oppleve et nytt land som har et varmere klima. Korte turer til europeiske land tilbyr dette, men disse reisemålene er nå blitt ganske vanlige. Reiser man lengere bort er det ofte for en lengere periode, og dette har også større innvirkning på hvor fint man har det. Det å oppdage et nytt, eksotisk reisemål er mer spesielt enn det å ta ferie hjemme eller bare kjøpe flybilletter til London , for eksempel.”

69% av de som deltok i meningsmålingen var ‘vilt begeistret’ eller ‘veldig fornøyd’ med sin siste ferie. Dette er fordi alle mennesker har utbytte av å komme seg bort fra hverdagen, og det å kunne slappe av, sa Amall:

“To tredjedeler av mennesker i arbeid liker ikke jobben sin og mange avskyr rutiner som assosieres med det forutsigbare og vanlige hverdagslivet hjemme. Det å være på ferie er en deilig flukt fra virkeligheten og er både stimulerende og avslappende.”

Penger kan gjøre deg lykkelig

Meningsmålingen viste også at i motsetning til hva folk flest tror, kan penger faktisk gjøre deg lykkelig – de som hadde brukt mer penger på sin siste ferie var mer fornøyde enn de som hadde brukt mindre. Dette passer med det at turister er mer fornøyde når de reiser på langferie. At penger gjør deg lykkeligere i denne sammenheng kan også ha noe å gjøre med hvilken type ferie man er på. En bryllupsreise for eksempel, eller en spesiell ferie man har spart til og drømt om lenge, koster som regel mer og betyr mer enn en årlig sydentur.

Det å dele ferien med noen

Det å planlegge, betale og dele ferien med noen er også viktig.

“Ferieplanlegging, spesielt sammen med andre, er en veldig tilfredstillende aktivitet. Så lenge alle som er involvert føler at de har bidratt og har fått sine meninger og forslag hørt, er planleggingen en viktig del av ferien” sa Arnall.

Like viktig er det hvem man velger å reise sammen og sosialisere seg med på ferien, og hvordan man blir mottatt i landet man ferierer i. De som reiste med venner og møtte nye mennesker på ferien samt de som ble godt mottatt i landet de besøkte, var mest fornøyde med sin ferieopplevelse.

Været

Fint vær er også viktig for å være fornøyd med ferien – spesielt for oss som bor i det kalde nord, hvor man aldri vet hvor lang (eller kort) sommeren blir. Garantert sol og varme på ferie er herlig!
Store forventninger?

Forventninger har også en innvirkning på hvor fornøyd man er med ferien. I stedet for å ha store forventninger som ikke ble møtt, viste meningsmålingen at de som hadde planlagt sin ferie lenge før de skulle reise var mer fornøyde. Arnall forklarer:

“Det å bestille en ferie i god tid vil si at man vet akkurant hvor man skal reise og når, og gjør at man har noe å glede seg til samt noe å fortelle andre om – noe som er viktig for å styrke sin selvrespekt og oppnå sosial status.”

Oppskriften på en lykkelig ferie

Selv om det å reise ikke akkurat er en ‘vitenskap’, har Skyscanner kommet opp med en psykologisk formel som gir en flott ferie:

F = (S x P) + M + O + V + R + (A – f)

F – Ferielykke: Hvor fornøyd man er på ferie.

S – Sosiale forhold :  Det å komme godt overens med de man reiser sammen, og det å møte nye venner på ferie.

P – Planlegging :  Det å undersøke og planlegge hvor og når man skal reise på ferie, og det å bestille ferien.

M – Motivasjon : Motivasjonen bak ferien, og det å reise til en plass du alltid har drømt om.

O – Overnattingssted : Hvor komfortabelt og rent det er, samt beliggenheten og maten de serverer.
V – Været : Det at man kan forvente fint vær har positiv innvirkning på humøret.

R – Refleksjoner : Det å ta seg tid til å sette pris på nye opplevelser og samtidig være takknemlig for det man har hjemme.

A – Avstand: Reisemål som ligger lengere unna Norge er mindre vanlige og gir mer spesielle opplevelser enn en typisk sydentur.

f – Forsinkelser: Lange forsinkelser fører til stress og ulykkelighet. Dette er den uforutsigbare delen av det å reise, og har stor innvirkning på hvor fornøyd man er med ferien.

—-

Jeg har prøvd å finner underlaget for undersøkelsen. Er den kanskje ikke foretatt blant nordmenn? Jeg skal sjekke mer, og komme tilbake til svaret.

Reklamer

Om toppenavnorge

Journalist og forfatter. Skriver om reiseliv, friluftsliv, båt, seiling og lignende. Holder også foredrag om disse temaene og om sosiale medier.
Dette innlegget ble publisert i mine reisetips, Norgesferie, reiser, turisme. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s